Strefa dietetyka

Tabele wartości odżywczej produktów dostępnych na rynku polskim – żywność funkcjonalna


Oddajemy w Wasze ręce pierwszy numer rocznika. Uwzględniając ilość oraz różnorodność nazw oferowanych produktów, nikt nie wierzył, że można je skatalogować i ująć w funkcjonalne ramy. Przygotowanie pierwszego numeru rocznika to był dla nas niezwykły czas. Czas wytężonej pracy, czas wielu konsultacji z dietetykami i producentami żywności, czas licznych dyskusji nad funkcjonalnością tabel oraz wyborem produktów, no i wreszcie czas wielkiej satysfakcji, że udało się nadać temu realny kształt. Jesteśmy pionierami na polskim, europejskim i światowym rynku – przed nami nikt wcześniej nie podjął się tego zadania.

 

Wierzymy głęboko, że dane tu zawarte będą dla Was niezwykle użyteczne.

Dlaczego stworzyliśmy ten rocznik?
Chcemy dostarczać Wam każdego roku szeroką wiedzę nt. wartości odżywczej produktów dostępnych na rynku polskim w sposób przejrzysty i rzetelny. Od 13 grudnia 2016 roku producenci żywności muszą znakować produkty spożywcze wartością odżywczą. Znamy środowisko producentów żywności i chcemy Wam uświadomić, że każdy produkt wprowadzany na rynek ma swój indywidualny skład, technologię i inną wartość odżywczą. Poza tym specjalizujemy się w prawie żywnościowym i doskonale wiemy, co oznacza każde słowo zamieszczone na etykiecie. Chcemy podzielić się naszą wiedzą.

Dlaczego żywność funkcjonalna?
Żywność funkcjonalna to taka żywność, która oprócz podstawowej wartości odżywczej zawiera także substancje bioaktywne, takie jak np.: witaminy i składniki mineralne oraz takie, które wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Upowszechnienie tej definicji dało nowe spojrzenie na temat świadomego odżywiania.
Wszystkie produkty umieszczone w roczniku można zaliczyć do żywności funkcjonalnej. Są np. źródłem błonnika – korzystnie wpływającego na funkcjonowanie jelit, mogą być źródłem białka – korzystnie wpływającego na mięśnie, są bez dodatku cukru – co ma znaczenie dla diabetyków i osób na diecie redukcyjnej, są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3, witamin, składników mineralnych… ta lista jest bardzo długa. Tak samo długa, jak lista potrzeb Waszych klientów.

Dlaczego rocznik?
Rynek produktów spożywczych jest ogromny i bardzo zróżnicowany. Znamy cykl życia produktu i wiemy, że towary dostępne dziś w większości sklepów za rok mogą być już nieosiągalne. Ciągle dochodzą nowe artykuły a ich lista nigdy nie będzie zamknięta. Dodatkowo pamiętajmy, że każda zmiana receptury i/lub technologii może spowodować zmianę wartości odżywczej. My gwarantujemy Wam aktualizację danych co rok.

Jakie dane uwzględniliśmy w tabelach?
Wszystkie dane są danymi spisanymi z etykiet produktów spożywczych. Uzupełniliśmy je o przeliczone WW i WBT. Produkty spożywcze uwzględnione w roczniku są ogólnodostępne – można je kupić w dużych sklepach, marketach i dyskontach. Dane zbieraliśmy od czerwca do października 2017 roku. Biorąc pod uwagę fakt, że zmiana wartości odżywczej danego produktu, spowodowana zmianą receptury, jest możliwa w każdej chwili, wszystkie informacje tu zawarte należy traktować jako poglądowe. Jednak z całą odpowiedzialnością możemy stwierdzić, że nasze dane są najbardziej aktualne – weryfikowaliśmy je jeszcze raz w grudniu 2017, bezpośrednio przed oddaniem rocznika do druku.

Jak korzystać z tabel?
Wszystkie produkty zostały skatalogowane wg oświadczeń żywieniowych, czyli takich oświadczeń, które stwierdzają, sugerują lub dają do zrozumienia, że dana żywność ma szczególne właściwości odżywcze ze względu na energię lub substancje odżywcze, których dostarcza, nie dostarcza lub dostarcza w zmniejszonej lub zwiększonej ilości. Wykaz skróconych oświadczeń żywieniowych stanowi jednocześnie spis treści. Przy każdym oświadczeniu znajdują się informacje o warunkach jego stosowania oraz treść oświadczeń towarzyszących (które są oświadczeniami zdrowotnymi i uzupełniają oświadczenie żywieniowe).Oświadczenia zdrowotne, to każde oświadczenie, które stwierdza, sugeruje lub daje do zrozumienia, że istnieje związek pomiędzy żywnością lub jednym z jej składników a zdrowiem.
Produkty zostały ujęte w 12 grup: warzywa, owoce, zboża, nabiał, mięso, ryby, tłuszcze, nasiona/orzechy/ mieszanki bakaliowe, napoje, słodycze, dania gotowe oraz pozostałe (wcześniej nieuwzględnione). W ramach tych grup produkty są uporządkowane alfabetycznie wg nazw zwyczajowych lub nazw opisowych, które najlepiej oddają charakter produktu. Przy każdym artykule znajduje się też informacja o producencie i wielkości porcji, której wartość odżywcza jest podana (zazwyczaj jest to standardowo 100 g lub 100 ml). Należy zwracać na to uwagę, bo produkty, które są dostępne w opakowaniach stanowiących 1 porcję do spożycia – mogą mieć wielkość porcji inną niż standardowa (np. jogurt pitny w butelce 200 g może mieć informację o wartości odżywczej wyliczonej dla 200g – wszystko jest zależne od tego jakie informacje producent podał na etykiecie).
Produkty są skatalogowane wg oświadczeń, co oznacza, że produkt który jest oznakowany kilkoma oświadczeniami, występuje w roczniku w kilku miejscach. Dodatkowo – aby ułatwić wyszukiwanie produktów – zamieściliśmy również indeks nazw handlowych. Jesteśmy przekonani, że taki układ rocznika będzie bardziej praktyczny oraz pozwoli zaoszczędzić czas.

Rocznik został podzielony na dwie części. Część 1 obejmuje:
• beta-glukany
• błonnik pokarmowy
• białko
• cukier
• sól
• sterole roślinne/ stanole roślinne
• tłuszcze (z wyłączeniem kwasów tłuszczowych Omega-3)

Część 2 obejmuje:
• kwasy tłuszczowe Omega-3
• wszystkie witaminy
• wszystkie składniki mineralne

Zobacz przykładowe strony publikacji:

 

kup teraz